Recept

          Mejeriprodukterna i recepten går att byta ut mot laktos eller mjölkfritt alternativ

Glutenfritt havrebröd

1 st

6 dl havremjöl (jag mixar egna havregryn till mjöl)  Glutenfritt havremjöl till dig som har celiaki eller är extra känslig  

2 tsk bikarbonat 

1 tsk salt                                                  

2 ägg                                                        

3 ½ dl filmjölk (kan bytas ut mot vatten och 2 msk vinäger eller citronsaft för mjölkfritt alternativ)                                 

1 morot

Jag brukar ha i lite hackade valnötter. Ibland skippar jag morötterna

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

3. Skala och riv moroten fint.

4. Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.

6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Jag använder en silikonform som är 22 x 9 cm i inne mått och den är helt perfekt. Då behövs inget bakplåtspapper. Toppa med havregryn, pumpafrön, solrosfrön eller annat gott

7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

Om du byter ut filen så behövs någon annan syra för att brödet ska kunna jäsa. Jag har använt vatten och äppelcidervinäger i andra bröd och det har funkat bra

Glutenfria tortillabröd

12 st

4 msk (24 g) psylliumfröskal (Husk) 

4,5 dl (480 g) varmt vatten (blandas med husken) 

6 dl (360 g) ren mjölmix eller blanda egen  

1 tsk  salt                                                      

½ dl (50g) olja

Blanda ihop de torra ingredienserna och häll sedan i den svällda husken och oljan. Knåda ihop till en deg och dela upp i 12 bitar. Använd lite rismjöl till utbakning om det behövs. Testa och stek på medelvärme. Höj om du vill ha mer färg.

Egen mjölmix som passar till detta recept

5 dl rismjöl 

3 dl potatismjöl 

2 dl majsmjöl

  Overnight Oats

1,5 dl havregryn 

2 dl valfri vätska 

1 msk svarta sesamfrön        

1 msk chiafrön

1 msk ekologisk jordnötssmör 

1 msk naturlig sötning, tex honung, agavesirap, dadelsirap, kokossocker, lönnsirap

Blanda allt i en glasburk, skaka om och ställ i kylen över natten. Ät kall till frukost med frukt, bär eller bara som den är. Detta är min egen påhittade favorit. Overnight kan göras i alla möjliga variationer, bara använd fantasin.

Innehåller massor med vitaminer och mineraler, fettsyror etc. Läs mer under hälsotips

    

          Havrevåfflor 

12 st

125 g smör

4 ägg

3 1/2 dl mjölk eller annan dryck

2 dl majsstärkelse eller potatismjöl

4 dl havremjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

Vispa ihop smeten och grädda våfflorna.

Min favorit är att göra "fusk" langos, med vitlöks cremefraiche i botten, strimlad skinka, riven ost, räkor, rödlök och lite stenbitsrom.


       Bananpannkakor

1 dl havregryn

0.5 msk chiafrön

1 stor banan

1 ägg

1 krm salt 

0.5 tsk kardemumma om så önskas

smör eller kokosolja till stekning

Mixa havre och chiafrön, mosa bananen och blanda ihop allt till en smet. Låt vila några minuter innan stekning.

           Äggmuffins

4 ägg

1/2 dl mjölk eller annan dryck

1/2 dl riven ost

1 krm salt

1/2 krm peppar

Vispa ihop smeten

Fyll botten med något som du gillar som gör det lite matigare, tex fetaost, soltorkade tomater, skinka, etc.

Grädda i 200 * C i ca 15-20 min. Testa gärna i airfryer om du har.

För Glutenkänsliga Gottegrisar

Hemmagjord glass
Hemmagjord glass

Glass i stora lass för alla 

5 dl av valfri vispgrädde 

5 dl kondenserad mjölk

Valfri smaksättning som du gärna kan blanda i den kondenserade mjölken innan det blandas med grädden

Vispa grädden till den toppar sig, rör i den kondenserade mjölken så allt blandas. Frys i minst 6 timmar

Recept på kondenserad mjölk  

2,5 dl valfri mjölk 3 % (laktos eller mjölkfri)

2,5 dl socker

Värm upp mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull på lägsta värmen tills sockerkristallerna smält. Mät med linjal för att se hur djup blandningen är. Detta behöver du veta för att det ska vara reducerad till hälften när den är klar.

Höj till medelvärme. När det börjat sjuda sätt timer på 40 minuter. Rör INTE under tiden det sjuder.  det får heller inte koka. Sänk värmen om du måste för att inte få några kokbubblor.

När 40 minuter har gått har det bildats skum längs kanterna. Ta försiktigt bort skummet med en sked. Ju noggrannare du är med att ta bort allt skum desto finare kommer din sötade kondenserade mjölk att bli.

Fortsätta sjuda, kolla med linjalen då och då för att se om hälften har reducerats bort. Kommer det mer skum så är det bara att ta bort det med sked igen.

När du har hälften av blandningen kvar så häll upp den i en ren burk med tätt slutande lock och ställ i kylskåpet för att svalna och sen är det bara att använda den precis som den sötade kondenserade mjölken du köper i affären! Oroa dig inte över att den är lös när den fortfarande är varm, den blir tjockare och lite segare när den svalnat helt och hållet i kylskåpet.



Smuldeg till paj
Smuldeg till paj

Smuldeg till paj

125 g smör

2,5 dl havregryn

1 dl majsmjöl, mandelmjöl eller rismjöl

¾ dl socker

1 tsk bakpulver

Blanda ihop allt till en massa och fördela över valfri frukt eller bär.  Gräddar ca 30 min i 175* C 

Kladdkaka
Kladdkaka

Kladdkaka

100 g smör

2 ägg

2,5 dl socker

3/4 dl majsmjöl

1/4 mandelmjöl

3/4 kakao

Gör såhär:

Värm ugnen till 200 grader. Vispa ägg och socker fluffigt, blanda försiktigt ner övriga ingredienser. Häll i en lämplig form ca 20-24 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min.

Ett hett tips till lyxfika är att koka egen kola som du häller på kakan, toppat med jordnötter och smält choklad. Farligt gott.....

Saffranskaka
Saffranskaka

Saffranskaka

0,5 g saffran

3 st ägg

2,5 dl filmjölk eller naturell yoghurt

2 dl rapsolja

3,5 dl mandelmjöl

2 dl potatismjöl

2,5 dl socker

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

Frosting

50 g smör

150 g neutral färskost

3 dl florsocker

0,5 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och ströa en springform ca 20 cm Klappa in lite mandelspån på kanterna och på botten om du vill.
2. Vispa samman ägg, olja, filmjölk och saffran. (mortla saffran med lite socker om du inte har malen)
3. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, socker, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och rör slätt.
4. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr. Håll koll efter 40 minuter och lägg ett bakplåtspapper eller folie på kakan om den verkar bli för mörk.
6. Låt svalna i formen.

Frosting:
7. Hyvla eller hacka smöret i en bunke. Vispa tills det blivit mjukt och vitt.
8. Tillsätt florsocker, vanilj och färskost och vispa så lite som möjligt tills du har önskad textur.
9. Lyft försiktigt över kakan på ett fat och bred eller spritsa frostingen på kakan och toppa med  mandelspån eller valfri topping.

Originalreceptet kommer från 

https://bakalite.se/saffran-mandelskaka-med-frosting/

Strykande åtgång
Strykande åtgång

Strykande åtgång

2 dl grädde

4 dl socker

100 g smör

125 g valfri choklad

Gör såhär:

Koka grädde, socker och smör i 5 min och tillsätt chokladen och låt den smälta. Häll den på en plåt med bakplåtspapper och skär i bitar när den har svalnat.

För den som önskar så är det väldigt gott med lite hackad rostad mandel i eller flingsalt på toppen.


Det kommer mera.....
Det kommer mera.....