Recept

  Glutenfritt havrebröd

1 st

6 dl havremjöl (jag mixar egna havregryn till mjöl)  Glutenfritt mjöl till dig som har celiaki eller är extra känslig  

2 tsk bikarbonat 

1 tsk salt                                                  

2 ägg                                                        

3 ½ dl filmjölk (kan bytas ut mot vatten och 2 msk vinäger eller citronsaft för mjölkfritt alternativ)                                 

1 morot

Jag brukar ha i lite hackade valnötter. Ibland skippar jag morötterna

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en bunke.

3. Skala och riv moroten fint.

4. Blanda ihop alla ingredienser till degen i samma bunke, till en kladdig deg.

6. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Jag använder en silikonform som är 22 x 9 cm i inne mått och den är helt perfekt. Då behövs inget bakplåtspapper. Toppa med havregryn, pumpafrön, solrosfrön eller annat gott

7. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min.

Om du byter ut filen så behövs någon annan syra för att brödet ska kunna jäsa. Jag har använt vatten och äppelcidervinäger i andra bröd och det har funkat bra

     Glutenfria tortillabröd

12 st

4 msk (24 g) psylliumfröskal (Husk) 

4,5 dl (480 g) varmt vatten (blandas med husken) 

6 dl (360 g) ren mjölmix eller blanda egen  

1 tsk  salt                                                      

½ dl (50g) olja

Blanda ihop de torra ingredienserna och häll sedan i den svällda husken och oljan. Knåda ihop till en deg och dela upp i 12 bitar. Använd lite rismjöl till utbakning om det behövs. Testa och stek på medelvärme. Höj om du vill ha mer färg.

Egen mjölmix som passar till detta recept

5 dl rismjöl 

3 dl potatismjöl 

2 dl majsmjöl

      Overnight Oats

1,5 dl havregryn 

2 dl valfri vätska 

1 msk svarta sesamfrön        

1 msk chiafrön

1 msk ekologisk jordnötssmör 

1 msk naturlig sötning, tex honung, agavesirap, dadelsirap, kokossocker, lönnsirap

Blanda allt i en glasburk, skaka om och ställ i kylen över natten. Ät kall till frukost med frukt, bär eller bara som den är. Detta är min egen påhittade favorit. Overnight kan göras i alla möjliga variationer, bara använd fantasin.

Innehåller massor med vitaminer och mineraler, fettsyror etc. Läs mer under hälsotips